måndag, januari 24, 2011

Helgarbete med laminering

Det har blivit en hel del gjort i helgen, men allt tar tid. Samtidigt vill jag inte heller stressa iväg utan ser heller att slutresultatet blir som jag vill ha det. Lamineringen av divinycellen går framåt. Under helgen så blev alla skott färdigplastade så nu återstår bara kantslipning och inpassning av bitarna innan dom plastas fast mot skrovet.

Förstärkningarna till roderhylsan. Färdiga för plastning. Måste bara komma ihåg att fylla ut med mera frigolit i aktern innan dom plastas fast.

Upptäckte också att jag har strulat till det igen... När jag "passade in" ryggskottet så hade jag inte frigolitblocket i båten så naturligvis lyckades jag passa in det för långt akterut vilket innebär att jag måste kapa ett par centimeter av fligoliten i framkant. Gick nog lite för fort där och det får man ju lida för direkt, klantigt.. och några timmars extra arbete. Den kapade fligoliten får jag ersätta någon annanstans så att volymen flytelement bibehålls.












Försöker få det färdiga ryggskottet att passa..

Skotbänken är den sista stora delen som inte är klar än. Jag är inne på den tredje layouten och det lär säkert bli några ändringar till innan jag är klar att skära ut den. Efter det återstår "bara några småbitar" som ska lamineras: Hyllbotten och avskiljare till fracket fram, pedaler, röstjärnsinfästningar, förstärkningar till fockskotråttor, bottenstockar...
En hel del återstår men nångång ska det nog bli klart.

    








Har inhandlat en påse smågodis med diverse genomföringar och till veckan kommer mina utlopp för länspumparna från England. Det ska bli intressant att se om dom passar som jag har tänkt.    











Henrik pysslade också i verkstan under helgen bl. a . med att snygga till bommen.

måndag, januari 17, 2011

Dax för laminering av skotten

Så var det dags att börja laminera skotten. Med instruktioner och god hjälp från Henrik så lyckades jag laminera alla bitar (nästan) på den ena sidan. Nästa gång får jag klara mig själv och det ska nog gå bra...
Till min fasa upptäckte jag innan laminering att förskottet hade en alltför stor glepa i ovankant mot undersida däck (snacka om slarv, hmm..), så det var bara att skära till ett nytt. På grund av lite tidsbrist blev naturligtvis den biten då kvar till nästa lamineringstillfälle.

"Billy the owen" är igång att härda första lagret ren epoxi
Till god hjälp hade vi "Billy", Henriks fantastiska bakugn för laminering som är byggd av en Billyhylla (tack Ingvar).
Den håller ca.60 grader vilket minskar lamineringstiden med hälften samtidigt som epoxin "flyter" ut och ger ett perfekt resultat.






Skönt att få jobba i sittande ställning
Först blev det ett lager med ren epoxi för att "mätta" divinycellen och sedan 2 lager med glasfiberväv (2x300gr rowing alt. 2x280gr twill). Ingen skillnad i hållfasthet, men twillen ger en snyggare yta, och naturligtvis då till ett högre pris.
På plana ytor spelar det ingen roll vilken man använder men twillen är däremot att föredra när det inte är plana ytor som ska plastas.

Hur mycket bly?

Jag har vägt allt bly som fanns i kölen. Totalt vägde det 186,1kg inkl. 3st "små" blybitar som var i kölfickan. Enbart ordinarie tackor väger 174,5kg. Förhoppningsvis får jag skrovet så pass lätt så jag kan behålla allt bly och ändå mäta in. Mer bly i kölen = styvare båt.

måndag, januari 10, 2011

Kontrollvägning

Båten är kontrollvägd och jag konstaterar att den i nuvarande skick (plastren = skrov utan förstärkningar) väger 36.6kg på Henriks digitala badsrumsvåg. Hur bra det stämmer mot verkligheten är vi dock något osäkra på eftersom vågen gjorde lite som den ville. Om det nu är korrekt så ligger båten riktigt bra till för att få en schysst slutvikt, dvs så lätt som möjligt.

Nytt år - arbetet fortgår

God fortsättning på det nya året!

Efter helgledigheter och diverse jul- och nyårsfirande på nordliga breddgrader är det dags att återuppta renoveringsarbetet. Arbetade fredag och söndag med att skära ut skotten i divinycell och efter diverse tillpassning och finslipning så börjar bitarna ta form. Fördelen att arbeta med olaminerad divinycell är att tillpassningen i båten blir mycket lättare och kan göras med kniv, samt att det blir mindre åtgång av epoxi och duk. Nackdelen är att det i stället blir en massa delar som ska lamineras, bit för bit.

Nästa arbete blir nu att laminera bitarna i Henriks "Billy"-ugn med epoxi och 2 lager duk.

Skottet frammanför röstjärnen som även ska innehålla förvaringsutrymme

Ryggskottet :), främre skottet samt div bottenstockar