lördag, mars 26, 2011

Dag 20 - Stringers och hockey

Vissa anser att jag gör lite fel prioritering idag när 3'e semifinalrundan mot Luleå ska avgöras och jag åker till båten för att jobba i stället för att ge mitt stöd till Sveriges bästa AIK, Skellefteå AIK. Nu är det så här, att båten måste bli klar innan isen lägger igen i höst så då är det bara att hugga i. Det finns ju Sportradion, tack och lov.

Dessutom är det faktiskt riktigt roligt att "bygga båt" och upptäcka att det inte är så himla svårt. Bara man är noggrann och framförallt har experthjälp i form av bygg-gurun Henrik.

Fortsatte idag med att limma fast sista lagret på mastfoten för att få rätt höjd, snygga till övergångarna och få alla stringers på plats. Nu har jag fått lite snits på att blanda rätt mängd pulver i epoxin så att spacklet varken blir för löst, eller för hårt så att det härdar för fort. Tid tar det hur som helst men resultatet får jag vara nöjd med.

Hur det gick i hockey? Jo, rättvisa har skipats och äntligen seger för det spelförande laget som slog "Groko" från Luleå i förlängningen! 1-2 i matcher och i morgon tar vi nästa seger..

Ser ut som om båten kan bli ganska styv.

All distansmateriel på plats. Det enda som saknas är en "mjuk" övergång från längstgående stringers mot mastfoten så att riktade fibern kan läggas med överlapp.

måndag, mars 21, 2011

Nånting helt annat...

Yes, Skellefteå AIK besegrade Linköping i Elitseriehockeyns kvartsfinal igår i en sjunde och avgörande match. Nu väntar "Slaget om Norrland" mot Luleå. Det kommer att bli en stenhård drabbning!

Dagens bildgåta

Jag och Henrik "skapar" en detalj som är väldigt nyttig och användbar när du seglar 2.4'a. Vet du vad det är så skicka ditt svar till "Gissa bilden" eller skriv ett inlägg. Rätt svar belönas med en arbetsdag i båten :)

Förstärkningar och stringers, del 1

Arbetet fortskrider och nu är det dax att byggar förstärkningar och stringers för att styva upp skrovet.
För att få det riktigt stumt så använder jag en rowingmatta, 600gr med riktad fiber och som har ett "fästskikt" på ena sidan bestående av en 100gr matta med krossad fiber. Den är på rulle och 12cm bred så det underlättar arbetet avsevärt.
Under mastbalk och vantinfästning kör jag med hela bredden, 12cm och lägger först 3 lager mot skrov med riktning vantinfästning -> mastfot. På det bygger jag upp 2 lager med "rutad" divinycell H80/12mm och utanpå det ytterligare 3 lager riktad fiber. Där vantspännarna ska sitta blir det dessutom några extra lager riktad fiber som kommer att läggas diagonalt.
Eftersom att vantspännarna hamnar akter om mastfoten, pga det stora mastlutet, så är förstärkningarna vinklade mot mastfoten så att man får en rak dragriktning på fibern. Titta på min fantastiska ritning, jag ska se om det går att fixa nån bild som visar det ännu tydligare.


















Själva mastbalken kommer att byggas upp till med divinycell, sedan slipas den ner till rätt höjd, vilket blir ca. 46mm innan mattan läggs på. Mer bilder kommer på det sen

Här en bild på den riktade mattan. Till höger syns remsor kapade i halv bredd (6cm) som kommer att användas till längstgående stringers

3 lager riktad matta plastad mot skrovet. De gröna divinycellbitarna är bara som ett "mothåll" för att få en spalt under mastfoten där vatten kan dräneras ner till kölsvinet. På varje sidan om mastfoten syns längstgående stringers som förbinds tvärs över mast/vant förstärkningen. 

Här ser man hur remsorna fortsätter upp på kanterna för att så småningom bli till vantinfärstningar.


Nu är alla remsor plastade mot skrovet. Nästa gång ska det byggas stringers av divinycell. Som du ser på bilden blev det mycket ritat i båten tack vare att Henrik kom på den smarta idén att vinkla aktre tvärgående stringers från kölbalk upp till förstärkningen för fockskotråttan.

måndag, mars 07, 2011

Mycket tid, lite gjort...

4.5 tim i båten idag, men tyvärr så blev det lite dålig planering och med facit i hand så känns det som om att det inte blev så mycket gjort. Dessutom hade kameran rymt till Skåne av alla platser så jag fick ta några kort med min telefon av mod. äldre vilket syns på bildkvalitén. Blir fräschare bilder nästa gång.

Hursomhelst så hände följande: Jag ville pröva min 80gr twill-duk som ska användas för att snygga till alla "öppna" kanter på divinycellen. Den fungerade förträffligt och är relativt lätt att forma runt krökta kanter utan att den "bubblar upp". Däremot måste jag fixa en ny sax till Henrik så att duken går att klippa utan att man ska bli hysterisk!

"Monterade" tre skivor 4mm divinycell som ska vara mothåll när man plastar upp infästningarna för vantspännarna samt mastfoten. I slutändan kommer dom inte att fylla någon annan uppgift. Monteringen gjordes enkelt med smältlim.

Mallen med sidostycken passas in.
  
Använde Henriks mall som är anpassad med breddmåttet för vantinfästningarna i sidled. Smältlimmade fast divinycellen och lodade sen in hela "paketet så att det hamnade någorlunda rakt i alla riktningar. När det satt där det skulle så smältlimmade jag dom gröna plattorna i underkant mot skrovet och skar lös mallen. Lätt som en plätt.


 
Ser okej ut så här långt. Här syns även "mothållet" för mastfoten.
Nödvändigt så att man får en öppen kanal för vattnet att rinna ner i kölsvinet.

Här syns alla skivor på plats och allt klart för plastning. Förstärkningar och stringers görs med 12cm bred Rowingmatta, riktad fiber på rulle. Distansmaterial blir 12mm rutad divinycell för att klara krökningarna. Först ska det läggas ett lager med riktad fiber mot skrovet och sedan bygger jag upp med divinycell för att avsluta med ytterligare lager riktad matta. Allt täcks sedan med en Twill för att få en snygg yta. Ska konsultera Henrik ang antal lager Rowing till vantinfästningarna så det kommer jag att uppdatera sen.