måndag, mars 21, 2011

Förstärkningar och stringers, del 1

Arbetet fortskrider och nu är det dax att byggar förstärkningar och stringers för att styva upp skrovet.
För att få det riktigt stumt så använder jag en rowingmatta, 600gr med riktad fiber och som har ett "fästskikt" på ena sidan bestående av en 100gr matta med krossad fiber. Den är på rulle och 12cm bred så det underlättar arbetet avsevärt.
Under mastbalk och vantinfästning kör jag med hela bredden, 12cm och lägger först 3 lager mot skrov med riktning vantinfästning -> mastfot. På det bygger jag upp 2 lager med "rutad" divinycell H80/12mm och utanpå det ytterligare 3 lager riktad fiber. Där vantspännarna ska sitta blir det dessutom några extra lager riktad fiber som kommer att läggas diagonalt.
Eftersom att vantspännarna hamnar akter om mastfoten, pga det stora mastlutet, så är förstärkningarna vinklade mot mastfoten så att man får en rak dragriktning på fibern. Titta på min fantastiska ritning, jag ska se om det går att fixa nån bild som visar det ännu tydligare.


















Själva mastbalken kommer att byggas upp till med divinycell, sedan slipas den ner till rätt höjd, vilket blir ca. 46mm innan mattan läggs på. Mer bilder kommer på det sen

Här en bild på den riktade mattan. Till höger syns remsor kapade i halv bredd (6cm) som kommer att användas till längstgående stringers

3 lager riktad matta plastad mot skrovet. De gröna divinycellbitarna är bara som ett "mothåll" för att få en spalt under mastfoten där vatten kan dräneras ner till kölsvinet. På varje sidan om mastfoten syns längstgående stringers som förbinds tvärs över mast/vant förstärkningen. 

Här ser man hur remsorna fortsätter upp på kanterna för att så småningom bli till vantinfärstningar.


Nu är alla remsor plastade mot skrovet. Nästa gång ska det byggas stringers av divinycell. Som du ser på bilden blev det mycket ritat i båten tack vare att Henrik kom på den smarta idén att vinkla aktre tvärgående stringers från kölbalk upp till förstärkningen för fockskotråttan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar