söndag, december 19, 2010

Storskotskenans vara eller inte ...

Inget jobb med båten i helgen, men väl frossande i julbord, så nu klarar man sig fram till julafton..

Har funderat fram och tillbaka angående storskotskenen. Ska den vara kvar eller ska den bort och ersättas med en fast skotpunkt för storen längst bak i båten? Fördelar och nackdelar för bägge alternativen, men till sist vann enkelheten. Den åkte bort förra helgen, och då slipper man dessutom två tampar i båten som det annars ska hållas reda på. Det räcker med dom tampar som finns, och dessutom ska jag ju lära mig att hantera båten..




Så här kommer det att se ut i stället där storens skothorn sitter fast i båten. Genomföring i däck, och förankrad i roderstockens förstyvning. Får väl se om man får till det lika snyggt som på Henriks båt...

måndag, december 13, 2010

Första bitarna divinycell

Med båten inne i verkstan så blev den ordentligt dammsugen och avtorkad (slipdammet sätter sig verkligen överallt), och efter lite stärkande kaffe så kunde jag inte hålla mig längre...
Första bitarna till inredningen kapades till och passades in. Det är extra förstärkning av den tvärgående förstyvningen på roderhylsan. Tillverkas av 10mm h80. 
Visst blev dom fina.. och passar gör dom också.

Skadad reling

Inget vidare platsjobb. Duken är torr som fnöske.
Relativt stor skrovskada på styrbords sida frammanför sittbrunnen. Typisk SB-BB situation (undrar vem som kom för SB?)
Lägger några lager duk på insidan och spacklar upp finish utifrån.

Slipning, del III (slutet!)

Även om Söndagen bjöd på kallare väder och snöflingor stora som "lappvantar" när jag åkte till båten så känns det rätt bra att starta upp sista slipdagen. Idag skulle allt bli klart.. Fick vänta tills det värsta snöandet hade lagt sig och startade upp slipningen kl.0730. Kändes bra att dra på sig den vätsketäta engångsoverallen som faktiskt hade fungerat riktigt bra i motsats till 'snikvarianten'. Den var i alla fall damm- och snötät.

Tidig slipstart, 0730
Gränsfall till kyla. Tror det var kring -8 och man klarade sig 30min innan fingrarna domnade. Slipningen flöt trots det på och efter 3.5 timme hade jag slipat klart båten. Yesss! Det kändes riktigt bra faktiskt och jag hoppas att jag inte har fuskat allt för mycket. Tror nog också att jag har kommit ihåg att slipa alla ytor som skulle slipas.
Enda lilla stället som återstår är nere i kölsvinet där jag inte kom åt med vinkelslipen. Kommer att låna en specialare av Henrik till detta, men mer om det senare när det är aktuellt.  
Nu tar vi av oss masken och flyttar in i verkstadsvärmen!
Jag beundrar verkligen Henrik för det antal båtar som han har slipat. Det lär nog dröja innan jag gör det igen.

Slipning, del II

Så var det dags igen, att ge sig på djävulsmaskinen. Lördagen bjöd faktiskt på (nästan) lika perfekt slipväder, bara aningen kallare men inget snöande.
Har också inhandlat en ny engångsoverall, typ 'vätsketät'. Den andra, "riktigt billiga", varianten av engångsoverall är ju ett skämt. Man var i princip lika dammig på insidan som på utsidan av overallen. Undrar vad man egentligen kan använda en sån overall till....??? Nåväl, får väl se om den här fungerar bättre.  

Så kan det gå om inte slipskyddet är på..
Det blev slipning i ca.3 timmar och SB sida blev nästan klar. Idag satt sprängskyddet (eller vad det nu heter) på maskinen, för det känns onödigt att kvadda fler fingrar. Slipningen är tillräckligt jobbig som den är.

onsdag, december 08, 2010

En kompis i verkstan

Vi har fått en kompis i verkstan. Det är Henrik som har tagit hem "Plåstret" för lite vinterjobb.

tisdag, december 07, 2010

Slipning, del I

Tjong i medaljongen, då kör vi igång én (vinkelslipen alltså..). Söndagen bjöd på perfekt väder för slipning, -2gr och uppehåll. Lyckades hinna klart BB sida innan sliptrissan fastnade i ett finger och blodvite uppstod. Vilket skitjobb!

Det gick i alla fall ganska bra (..med slipningen). Körde med lilla slipen och 40-papper. Den är bara på 500w så man har rätt bra koll på hur långt ner i plasten man kommer utan att det går för fort. Om vädret tillåter bör jag nog hinna klart det mesta av slipningen nästa helg.

Herik lyckades fånga slipningen på några bilder.

"Viktiga tavlan"

Innan båten "strippades" skrev vi upp alla "viktiga" mått i båten. Mastfotens placering, röstjärnsinfästningarna, pedalavstånd, ... Placeringen i den "nya" båten blir inte exakt dessa mått, men det är bra att ha historik att utgå ifrån.

Roderkvadranten, del III

Här kommer ett par bilder från förra helgens jobb. Roderkvadranten är i alla fall borta nu. Vinkelslip och Dremel fixade det. Ska bli en ny variant för den gamla är inte mycket att ha.. 


Dom gamla kölförstärkningarna åkte också all världens väg. Tycker det är lika bra att göra nya när man ändå håller på i stället för att "lappa". Jag ska bygga upp dom nya lite högre så att dom går längre upp efter skrovsidorna för bättre styrka. Dessutom blir dom stöd för durken.

Dom var inget vidare fastplastade. Mattan var inte mättad med plast utan alldeles "frasig".

tisdag, november 30, 2010

Ny skotbänk

Har börjat "fila" på en ny skotbänk. Vill ha lite egen touch på den, så vi får väl se vad slutresultatet blir. Här är en första ritning i alla fall.

Gamm´bänken ovanför, och ett första ritningsutkast under.  

Roderkvadranten, del II

Arbetet har just börjat...
Till slut fick jag lös den från roderaxeln. Fick använda både vinkelslip och den fantastiska Dremel'n. Inte så lätta att komma åt så det var lite pillande, men som tur var så var hela kvadanten i aluminium. Tyvärr så var Canonen ute på vift så det fick bli en liten bild med mobilen.

Dålig planering

Blev lite miss i helgen. Hade tänkt mig ett långpass i söndags, men jag hade missat en del åtaganden så det blev bara ett litet 2-timmars pass. Nåväl, bra så, för jag hann i alla fall med att slutföra ett par småsaker som var kvar innan slipningen. Återkommer med det... 

söndag, november 21, 2010

Roderkvadranten, del I

Jag vill ta bort rodret för att bättre komma åt att plasta förstärkningarna kring roderhylsan, men det var ju inte så himla lätt. Kvadranten sitter fast i roderstocken men en rf skruv som dessutom är gängad i kvadrantens gods. Naturligtvis har alltihopa ärgat fast och efter ett antal försök med upphettning, 5-56, våld, borrning, ...så fick vi lös halva skruven. Resten sitter som berget och man kommer inte åt på ett bra sätt.

Henrik kapar skruven mitt-i-tu


Kvadranten fortfarande kvar...

Slutsats: Nästa helg tar jag med mig vinkelslipen och kapar kvadranten.

Snart klart..

Nu är det inte mycket kvar innan hackandet av plast och spackel är klart. Bra om man kan få bort så mycket som möjligt så att slipning minimeras. Visar ett par bilder på före-efter (till höger resp till vänster på foton) "stämjärnshackningen". Lite skillnad blir det i alla fall.




2 timmar senare är allt borta. Nu väntar bara (fin)slipningen, men det får bli nästa helg, förhoppningsvis. "Den som väntar på nåt gott ..."
Hoppas bara att vädrets makter är med mig och att det inte blir alltför kallt. Ska nämligen hålla till utomhus, för det blir ju liite dammigt. 

onsdag, november 17, 2010

Verkstan

Här står "objektet" i Henriks verkstad som har varit vänlig att upplåta lite plats till projektet. Fantastisk lokal med travers i taket och golvvärme! Blir mumma i vinter.

tisdag, november 16, 2010

En sak att vara rädd om..

ISAF plaque #360

Båtens tillverkningsnummer, den måste sitta kvar på skrovet. Får se om jag kan snygga till den lite.
Beslagfästet till vänster ska slipas bort (onödig vikt..)

Det som blev kvar...


... av innermodulen efter 4 timmars skitjobb.

Ca. 5kg plastskrot.

Flytblocken...

Ett litet problem uppdagades när förskottet försvann. Främre flyblocken är limmade mot skrovet med byggskum! ..ska ta en funderare på om det är värt att försöka få loss dom. Jag vill gärna göra det för att kolla så att allt ser okej ut i fören på insidan.

Innermodulen bort, forts...

Arbetet går vidare ...


 


























...och efter 4 timmar är allt som ska bort, också borta ur båten.


 
Jag har inte bestämt än hur det blir med gamla bottenstockarna, om dom bara ska förstärkas eller om det ska sättas dit nya. Dom får sitta kvar så länge.


Nu återstår först ett arbete med att "knacka" bort alla limsträngar och skära lös de glasfiberbitar som råkar sitta fast i limmet. Bästa verktyg att använda är stämjärn. Desto mer som går att ta bort nu, desto mindre slipjobb blir det sen.

Demontörens bäste vän, DREMEL 3001

DREMEL 3001, suveränt verktyg med en kakelfräs monterad i näbben. Tack Henrik för lånet!


  
Se så fint den skär!

Fräste runt hela mastfoten, och sen var den bara att lyfta ur. Den var inte alls fastplastad mot skrovet på något sätt. Ska det vara så??






Innermodulen bort

Lördag 13nov. Fortfarande sitter det innermodul kvar, men snart ska den vara väck. Nu rullar vi igång för fullt med hacka och spade.. 













Ryggskottet och ut och sen fortsätter rivningen framåt. Innermodulen är mera lös från skrovet än att den sitter fast vilket innebär att arbetet med att få loss den är relativt lätt. På vissa ställen (mer ofta än sällan) så har den knappt fastnat i limmet.

Ryggskottet bort, tog ca. 5min!

Kölförstärkningen akterut med lyftöglan var endast fastplastad ordentligt på bb sida!
Jag kör vidare föröver och skalar bort del för del. Där man kommer åt (utan att skada skrovet) så skär man bort "utbuktningar" med en kakelfräs. Går fort och fungerar kanon. Sen är det bara att bända upp en bit och riva lös från underlaget.


Här ser man tydligt hur dåligt innermodulen har fäst skrovet. Ränderna efter limmet är kvar.

Fräste bort allt som var åtkomligt.

Rivningen

Här är en bild på hur båten ser ut innan den stora rivningen börjar börjar. Allt ska bort, innermodul och rubbet ända ner till skrovet.





Det är bara att ta fram verktygen och börja...
Efter 4 timmar är allt som går att skruva lös invändigt borta (beslag, pumpar, fotplattor o.dyl.), inklusive blyet i kölen.




måndag, november 15, 2010

Renoveringen

Under vintern 2010-11 kommer SWE-406 att renoveras och modifieras. Båten är en 2.4mR, Norlin MkIII, byggår 2002 som jag hämtade hösten 2009 på Dalarö. Den kommer att rensas helt invändigt för att sedan förstärkas och modifieras utifrån beprövade metoder med expertråd och god hjälp från "ombyggnadsgurun" Henrik J. 




Båten hämtas på Dalarö hösten 2009