söndag, februari 27, 2011

Mätningarnas dag

Idag skulle det mätas. Det gäller att få mastfotsförstärkningen på rätt ställe, vantspännarna på rätt ställe. Stringers, bottenstockar och förstärkningar för fockskotråttor på rätt ställe. Mycket ska hamna rätt och är båten sen liite illa byggd från början så finns det inte mycket referenspunkter att utgå ifrån.

Bara en sån sak som att få mastfoten på rätt höjd i förhållande till mastens Referenspunkt visade sig inte vara det lättaste. Efter mycket trixande och mätande samt jämförelse med Henriks mast så kunde vi konstatera att min mast är ca.10mm längre. För att göra det så enkelt som möjligt så bestämde vi att sätta mastfoten på "standardhöjd" och i stället kapa masten 10mm i underkant, annars kommer Referenspunkten för högt upp. I övrigt så fick vi markera om däcksgenomföringarna för vanten som inte alls satt på rätt ställe, samt att dom var inte heller parallella.

Nu är i alla fall det mesta markerat inne i båten så att det hamnar på rätt ställe. Stringers kommer att löpa från röstjärnen till mastfot, längsgående på varje sida om kölfickan från mastfot till ryggskottet och från aktre bottenstocken upp mot förstärkningen för fockskotråttan.






Henrik hade den stora vänligheten att hjälpa mig med roderoket. Blev rätt schysst faktiskt.. 
       

2 kommentarer:

  1. Ser fint ut. Roderoket - en fråga - håller verkligen fästet mot hjärtstocken. Ingen risk att det det glider???

    SvaraRadera
  2. Hejsan

    På bilden saknas två låsskruvar som ska gå in i roderaxeln.

    Hälsningar
    "Konstruktören"

    SvaraRadera